ROT avdragTakläggare

ROT-avdrag för takläggare

Många svenskar, och speciellt husägare, är redan varse om hur ROT-avdraget fungerar. Har du däremot köpt hur för första gången kanske du inte haft möjlighet att använda dig av det tidigare. ROT-avdraget är ett mycket uppskattat avdrag som tilldelas privatpersoner i Sverige för takläggare stockholm. Det är dock endast privatpersoner som kan använda sig av det i samband med renovering, reparationer, installationer eller byggnationer på den privata bostaden.

Vill du använda dig av ROT-avdraget när du anlitar en takläggare? Då kan du också göra det. Alla typer av takrenoveringar kan utföras med ROT-avdraget som stöd, med undantag för färdigställande och för nybyggnationer. Här berättar vi mer om avdraget, hur det fungerar och vem det är som delar ut det.

Var kommer ROT-avdraget ifrån?
ROT-avdraget är ett skatteavdrag som delas ut av Skatteverket. Det är alltså Skatteverket som har satt upp reglerna för avdraget och som har bestämt beloppet. Sammanlagt får du möjlighet att nyttja 50.000 kronor om året med en 30 % reducering på varje faktura. Om du beställer takrenovering för 100.000 kronor kan du alltså göra ett avdrag på hela 30 % och på så sätt spara dina pengar.

Kan ROT-avdraget bara användas till takrenovering?
ROT-avdraget kan användas på nästan alla tjänster som involverar hantverkare i din privata bostad. Du kan således använda ROT-avdrag för renovering av tak och fasad, men också för snickerier i bostaden, ommålning och tapetsering, installation av värmepump och vitvaror, golvläggning och mycket mer. Är ni två personer i hushållet som uppfyller kraven för ROT-avdrag kan båda nyttja beloppen, vilket ger ett sammanlagt belopp på 100.000 kronor istället för 50.000 kronor. Det är du som kund som kommer behöva ha koll på att du har avdrag kvar att nyttja, t.ex. genom att ringa till Skatteverket eller casinopartners online och kontrollera vad som gäller.

Vilka krav ställs på privatpersoner och företag?
Både privatpersoner och företag behöver uppfylla krav för att kunna använda och erbjuda ROT-avdraget. Som privatperson gäller det att du står skriven eller som ägare på den fastighet, radhus, sommarstuga eller villa som du vill ha hjälp med. Du måste även se till att du är över 18 år gammal och att du betalar skatt i Sverige, samt att takläggningen inte genomförs på färdigställande eller nybyggnation.

För att en takfirma ska kunna erbjuda ROT-avdrag måste de vara registrerade för F-skatt och stå som arbetsgivare. Om det inte finns någon F-skatt innebär det att det är du som kund som kommer vara “arbetsgivaren” i fråga. Det i sin tur innebär att det också blir du som får stå för de sociala avgifterna och hamnar således med en faktura som är mycket högre än vad den hade kunnat vara. Takfirman är även den som ska sköta kontakten med Skatteverket och göra hela ansökan om ROT-avdrag åt dig.